Simptome deficit de testosteron

Ce este testosteronul? Iată câteva simptome ale deficitului de testosteron

Testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu acțiune principală în dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului, dar are un rol semnificativ pe multe alte planuri ale sănătății, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Nivelul acestuia scade în mod natural odată cu vârsta, însă reducerea semnificativă a acestuia apare și din cauza altor factori. Aflați ce provoacă deficitul de testosteron, care sunt simptomele, și cum să creșteți nivelul acestui hormon pentru a vă menține sănătatea.

Care este nivelul de testosteron?

Nivelul testosteronului fluctuează de-a lungul zilei. De obicei, este mai ridicat dimineața și mai scăzut seara.

Nivelul testosteronului la bărbați este cel mai ridicat între 20 și 30 de ani, înregistrând o ușoara scădere după 35 de ani (scăderea anuală este de aproximativ 1%).

Nivelul total de testosteron produs de organismul femeilor este de 10-12% față de cel al bărbaților, atingând apogeul în jurul vârstei de 20 de ani, apoi scade treptat, pentru că, la menopauza, organismul femeii să producă jumătate din cantitatea de testosteron pe care o producea la vârsta fertilă.

Un nivel scăzut de testosteron mai este denumit și hipogonadism masculin. Este vorba de o afecțiune prin care testiculele nu produc suficient testosteron. Cu toate astea, există și alte cauze pentru nivelurile scăzute de testosteron.

Deficitul de testosteron este mai des întâlnit la bărbații obezi. Conform cercetărilor, s-a observat un nivel scăzut de testosteron la peste 6% dintre bărbații cu o greutate optimă, dar până la 30% dintre bărbații obezi pot suferi de deficit de testosteron.

Iată care sunt cele mai comune simptome ale nivelului scăzut de testosteron:

Probleme erectile și un libido scăzut

Nivelul scăzut de testosteron poate duce la o dorință sexuală redusă care scade în mod natural odată cu vârsta, dar este mai des întâlnită la cei care se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron.

Apar și probleme erectile, care se pot datora producției reduse de oxid nitric în țesutul organelor genitale, care sunt stimulate de testosteron. Această problemă poate fii provocată și de nivelul ridicat de colesterol, din cauza hipertensiunii arteriale, consumului de alcool, fumatul și stresul.

Modificări fizice

Pe lângă simptomele amintite mai sus, deficitul de testosteron este însoțit de anumite modificări fizice precum reducerea mase musculare, scăderea nivelului de energie, depunerea de grăsime corporală, dar și așa-numita ginecomastie (mărirea în voum a sânilor) și pierderea părului.

Depresia și schimbările emoționale

Nivelul scăzut de testosteron se pot manifesta și la nivel emoțional prin depresie și tristețe. Testosteronul are efecte asupra reglării emoționale, așa că simptomele deficitului pot fi oboseala, irascibilitatea.

Deficitul de testosteron se poate manifesta de asemenea și prin problemele legate de motivație și de încrederea în sine.

Remedii naturale

Poti avea un nivel scăzut al testosteronului și să te simți în formă, caz în care este nevoie doar de suplimentare pe cale naturală cu anumite minerale recunoscute pentru impactul asupra producției de testosteron:

Zinc – se găsește în cereale integrale și fructe de mare;

Potasiu – se găsește în banane, sfecla roșie sau spanac;

Sau poți lua suplimente alimentare cu:

Vitamina D – contribuie la reglarea nivelului de testosteron. Corpul o produce de la lumina soarelui, dar trebuie să o suplimentați dacă petreceți prea mult timp în interior, aveți un ten mai închis la culoare;

DAA – acidul d-aspartic – acest aminoacid are un efect pozitiv asupra testosteronului, care, conform oamenilor de știință, poate fi provocat de o creștere a hormonului luteinizant și foliculostimulant.

Tribulus terrestris – Această plantă este cunoscută în medicina naturistă de secole, iar efectele sale asupra testosteronului și dorinței sexuale

De asemenea, exercițiile fizice cresc în mod natural nivelul testosteronului. În plus, somnul suficient, reducerea stresului și evitarea dulciurilor din alimentație pot contribui la normalizarea concentrației de testosteron.

Site Footer