Ce este un calculator IMC (BMI) și la ce ne ajută

În articolul nostru vă explicăm când valorile unui IMC ridicat nu înseamnă stare de obezitate și de ce sportivii/ culturistii nu ar trebui să se bazeze pe aceste valori.

Pentru început trebuie să stim că BMI este prescurtarea în limba engleză la Body Mass Index, ceea ce în traducere înseamnă indicele de masă corporală (IMC). Este o metodă care indică riscul stării de obezitate luând în calcul greutatea corporală și înălțimea persoanei. IMC (BMI) se stabilește în cifre, și vă încadrează în categoria IMC (BMI)în funcție de greutatea voastră corporală.

IMC este este un indicator statistic a masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. IMC este o măsură care poate indica dacă o persoana are o greutate sănătoasă pentru înălțimea sa.

Întrucât, în calculul indicelui de masă corporală nu se reflectă un număr mare de factori importanți, cum ar fi masa musculară, IMC-ul trebuie luat în considerare ca un instrument statistic general și nu ca un indicator absolut.

Cum se calculează indicele masei corporale?

IMC (BMI) – indicele de masă coprorale se calculează foarte simplu și rapid. Aveți nevoie doar de dimensiunile voastre și un calculator. Apoi, trebuie doar să folosiți următoarea formulă.

IMC (BMI) = greutatea voastră corporală în kg / (înălțimea în m)2

De exemplu, dacă aveți 68 kg și o înălțime de 165 cm (adică 1,65 m) vă puteți calcula IMC (BMI) astfel:

  • IMC (BMI) = 68 kg / (1,65 m)2
  • IMC (BMI) = 24,98

Ce înseamnă rezutatul IMC (BMI)?

Rezultatul IMC (BMI) este un număr, care indică stadiul greutății voastre și un posibil risc de sănătate. Tabelul de mai jos reprezintă categoriile standard de IMC (BMI) pentru persoanele adulte. Rezultatul vostru IMC (BMI) îl puteți compara cu cifrele din tabelul acesta și astfel puteți afla în ce stadiu se află compoziția voastră corporală.

IMC (BMI) Greutate Riscul asupra sănătății
sub 18,5 subponderal mediu
18,5 – 24,9greutate normalăscăzut
25,0 – 29,9suprapronderalmediu
30,0 pesteobezitateridicat

IMC (BMI) sub 18,5 

Indică faptul că sunteți subponderal. Ar trebui să mergeți la medicul dumneavoastră pentru a cere sfaturi despre cum să creșteți în greutate într-un mod sănătos.

IMC (BMI) între 18,5 și 24,9

Indică faptul că la înălțimea voastră aveți o greutate normală. Având în vedere acest rezultat pozitiv, veți avea o predispoziție mult mai mică de a dezvolta boli grave. 

IMC (BMI) între 25,0 și 29,9

Pputem interpreta ca o greutate supraponderală. Ar trebui să luați în considerare reducerea greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, cum ar fi alimentația echilibrată și activitatea fizică.

IMC (BMI) mai mare de 30

Atrage atenția asupra unei greutăți mari, chiar și stadiul de obezitate, care vă pune în pericol starea de sănătate. Prin urmare, ar trebui să cereți sfatul medicului pentru a stabili un program pentru reducerea greutății și grăsimii corporale.

  • 30,00 – 34,99 – Obezitate de tip I
  • 35,00 – 39,99 – Obezitate de tip II
  • ≥40.00 – Obezitate de tip III

Pentru cine este util indicele IMC (BMI)?

Pentru o mare parte a populației, IMC (BMI) servește ca un instrument practic pentru identificarea excesului de greutate sau a obezității. Aceste date îl ajută pe medicul vostru să determine riscul crescut de apariție a bolilor de inimă. Pe lângă indicele IMC (BMI), factorii decisivi sunt rezultatele nivelului de colesterol, zahărului din sânge precum și tensiunea arterială.

Pentru adolescenți și copii, IMC este calculat în același mod, dar rezultatele sunt interpretate într-un mod diferit, ținând seama de vârstă și sex. De exemplu, fetele tinere aflate la pubertate au automat un procent mai ridicat de grăsimi decât colegii lor de sex masculin.

Diferența între IMC (BMI) și RFM

Dezavantajul IMC (BMI) este că acesta vizează datele precum greutatea corporală vs. înălțimea și nu ia în calcul cantitatea de grăsime corporală. Și tocmai procentul de grăsime ne spune mai multe despre starea de sănătate a omului decât de greutatea. Greutatea corporală exprimată în kilograme nu distinge cantitatea de grăsime în comparație cu masa musculară, oasele, organele și fluidele din organism.

RFM este de fapt o altă posibilitate de calcul indirect al grăsimii corporale. Această modalitate a fost introdusă de societatea The Cedar Sinai. 

Formula câștigătoare corespunde masei relative de grăsime sau (relative fat mass RFM). La fel ca și indicele IMC (BMI), puteți să îl calculați fără probleme și la voi acasă. Veți avea nevoie doar de un metru de croitorie. Și cum veți proceda? În primul rând măsurați înălțimea voastră în cm. Apoi măsurați circumferința taliei. Rezultatele obținute le introduceți în ecuația de mai jos în funcție de sex.

  • Bărbat: 64 – (20 x înălțimea/circumferința taliei) = RFM
  • Femeie: 76 – (20 x înălțimea/circumferința taliei) = RFM

De exemplu, dacă sunteți bărbat și aveți o înălțime de 180 cm, iar circumferința taliei este de 80 cm,formula voastră va arăta astfel: 

  • 64 – (20 x 180/80) = RFM
  • 19% = RFM

Site Footer