Totul despre BCAA

Ce trebuie să știi despre aminoacizii BCAA

În primul rând trebuie să știm că aminoacizii BCAA sunt aminoacizi esențiali cu catenă ramificată, ce nu pot fi produși de către organism. Acești aminoacizi esențiali ce alcătuiesc BCAA-urile sunt leucina, izoleucina și valina. Combinația dintre aceștia însumează 1/3 din mușchii scheleteci a corpului uman și joacă un rol important în sinteza proteinei.

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai eficiente suplimente pentru creșterea masei musculare, BCAA-ul aduce un pachet de beneficii pe care nu îl poți ignora.

Cu siguranță ai auzit că acești BCAA susțin creșterea masei musculare pe lângă consumul de proteine.

Diferența între aminoacizii esențiali și cei neesențiali?

Am mai discutat despre aceștia în articole anterioare dar dorim să clarificăm acest aspect și acum.

Așadar aminoacizii esențiali nu poti fi produși de organism și trebuie să îi obții din alimente complete sau din suplimente nutritive. Aminoacizii neesențiali poti fi produși de către corp din vitamine și alți aminoacizi. Și să clarificăm că neesențial nu înseamnă neimportant. Există câțiva aminoacizi neesențiali cum ar fi glutamina care sunt foarte importanți în procesul de refacere a țesutului muscular.

Ce sunt BCAA-urile?

Aminoacizii sunt cărămizile din care sunt formate proteinele. Când consumi alimente care conțin proteine, ele sunt digerate prin intermediul stomacului și intestinelor. În acest proces, proteinele sunt descompuse în aminoacizi individuali și lanțuri scurte de aminoacizi. Acești aminoacizi sunt suficienți de mici încât pot fi absorbiâi în fluxul sangvin.

Așadar odată ce aminoacizii sunt absorbiți în fluxul sangvin ei ajung în tot corpul. Aminoacizii sunt implicați în repararea musculară, funcționarea creierului și chiar pentru creșterea părului.

Cum te pot ajuta aminaocizii BCAA?

Aminoacizii esențiali BCCA au un beneficiu important pentru sportivi deoarece în primă faza catabolică aceștia sunt metabolizați în mușchii scheletici și nu în ficat, fiind folosiți mai mult pentru creșterea în masă musculară și nu în producerea de energie.

Astfel, BCAA-ul poate îndeplini două scopuri în timpul antrenamentului din sala de fitness: poate fi folosit de către mușchi pe post de combustibil iar când antrenamentul se termină începe să repare țesutul muscular distrus. De aceea mulți antrenori și experți în suplimente recomandă luarea acestor aminoacizi înainte, în timpul și după antrenament.

În general, cu cât de antrenezi mai intens și mai mult cu atât vei consuma mai mult BCAA pe post de combustibil. Aici poți vedea de ce este bine să iei BCAA înaintea antrenamentului dacă vrei să ai o sesiune intensă și de lungă durată. Nu o să simți o doză de BCAA la fel de intens ca și una pre-workout însă o să își facă efectul și o să te ajute să crești în masă mai repede.

Creșterea în masă musculară cu BCAA

BCAA-ul și-a crescut pe reputația pe baza faptului că ajută la creșterea masei musculare. Dar cum face asta?

După cum bine ști, țesutul muscular este făcut din proteine. Iar proteinele sunt făcute din aminoacizi ce sunt strâns legați împreună. Mușchii cresc prin alinierea mai multor aminoacizi împreună pentru a face crea mai multe proteine. Acest proces este cunoscut sub numele de sinteza proteinelor musculare.

Chiar dacă cei trei aminoacizi esențiali ce compun BCAA-ul se află și ei în șirul de aminoacizi, rolul lor nu este de a fi doar niște cărămiduțe. De exemplu leucina ajută la creșterea masei musculare dar se comportă și precum cheia ce pornește mașina. Aceasta stimulează și insulina.

Și mai este un mod prin care BCAA-ul influențează creșterea masei. Există un hormon cu care suntem cu toții familiari, și anume cortizolul – hormonul stresului. În timpul antrenamentului, nivelul de cortizol din corp crește. Cortizolul încurajează descompunerea proteinelor musculare (pierderea țesutului muscular) și se „ia la harță” cu testosteronul.

Un alt mod prin care aminoacizii cu catenă ramificată îmbunătățesc creșterea masei musculare este mărirea nivelului de hormon de creștere.

BCAA-ul ajută și la slăbit

BCAA sunt foarte eficienți când trebuie să ajute atleții sau persoanele obișnuite să ardă grăsime și să păstreze masa musculară. Principalul beneficiu pe care îl poți obține din consumarea aminoacizilor cu catenă ramificată este un nivel de energie ridicat în timpul antrenamentelor, chiar dacă te afli la o dietă strictă.

Și, la fel ca și majoritatea aminoacizilor, BCAA au un efect de reducere a apetitului, lucru ce poate fi de mare ajutor dacă iubești ciocolata.

Ce cantitate de BCAA trebuie să iau?

Între 5 și 10 grame reprezintă cantitatea tipică. Sigur, aceasta poate varia, în funcție de tipul de antrenament, durata de refacere etc. Evident, suplimentarea înainte și în timpul antrenamentului cu BCAA va crește randamentul, iar suplimentarea post-antrenament va accelera refacerea musculară.

Dacă ești serios și vrei să investești ceva energie și timp pentru a crește rapid în masă musculară, poți lua BCAA și dimineața împreună cu puțină proteină. Astfel vei încetini procesul metabolic de distrugere a masei musculare ce apare în timpul nopții când ești al dietă.

Site Footer