Este carnitina cu adevărat eficientă și sigură?

Carnitina este un aminoacid esențial stocat în principal în mușchi cât și în creier, ficat și alte părți ale corpului ce transportă acizii grași în interiorul mitocondriilor pentru a genera energie.

Trebuie să știți că mitocondriile sunt numite și ”uzinele” celulei pentru că au un rol principal în producția de ATP (sursa primară de energie utilizată de organismul nostru pentru tot ceea ce facem).

Carnitina se găsește sub 4 forme

  • L-carnitină – care este o componentă a suplimentelor nutritive pentru sportivi și ajută la recuperarea masei musculare după exercițiile fizice.
  • acetil-L-carnitină – cea mai eficientă formă pentru creier, utilă pentru persoanele cu boli neurodegenerative.
  • propionil-L-carnitină – utilă în problemele sistemului circulator, cum ar fi bolile vasculare și hipertensiunea arterială. Crește producția de oxid nitric, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin.
  • D-carnitină – formă inactivă, care poate provoca deficiența de carnitină prin inhibarea absorbției celorlalte forme active ale acesteia.

Beneficiile L-Carnitinei pentru sportivi

L-carnitina este cunoscută mai ales ca arzător de grăsime, însă beneficiile acesteia pentru organism nu se termină aici. Este foarte importantă pentru țesutul muscular, deoarece ameliorează oboseala și durerea musculară, dar în afară de acestea, este implicată în fluxul sanguin și în regenerare musculară. Este unul dintre cele mai populare suplimente datorită celor 4 caracteristici cheie.                   

1. Arde grăsimea pentru a produce energie

Teoretic, folosirea L-carnitinei ca supliment pentru pierderea în greutate are sens.

Deoarece L-carnitina ajută la mutarea mai multor acizi grași în celule pentru a fi arse pentru energie, s-ar părea că acest lucru ar crește capacitatea ta de a arde grăsimea si de a pierde în greutate.

Carnitina are deci o acțiune de biocatalizator, la sfârșitul ciclului de reacții metabolice regăsindu-se neschimbată. Aceasta înseamnă și că molecula de carnitină este foarte eficientă, o singură moleculă putând participa la transferul (și la arderea) a mii și zeci de mii de molecule de acizi grași.

Aportul suplimentar de L-carnitină în hrană favorizează deci arderea grăsimilor, iar acțiunea L-carnitinei este amplificată sinergic de către creatină. Arderea grăsimilor se declanșează în celule numai atunci când nu este disponibilă glucoza la nivel tisular.

Pentru a se realiza această situație se recomandă fie un aport suplimentar de L-carnitină înaintea unor antrenamente de epuizare, fie luarea unei doze de L-carnitină înainte de culcare ( în amândouă situațiile urmărindu-se de fapt să se creeze L-carnitinei condiții favorabile de acțiune, datorită reducerii disponibilului de glucoză la nivel celular și tisular).

Aceeași scădere a glucozei la nivel tisular se obține și sub acțiunea creatinei, care se combină cu glucoza reducându-i astfel biodisponibilitatea.

2. Îmbunătățește rezistența la oboseală

Cercetările efectuate în acest domeniu au măsurat și rezistența la oboseală. Subiecții care au consumat L-carnitină au putut pedala cu 25% mai mult. Motivul rezultatelor mai bune au fost datorate de arderea grăsimilor și de menținerea glicogenul muscular. 

3. Reduce durerile musculare și accelerează regenerarea musculară

Mai multe studii au confirmat efectele L-carnitinei asupra regenerării musculare. Doar 1 – 2 g pe zi au redus semnificativ leziunile musculare și au îmbunătățit recuperarea după antrenamentele intense. S-a dovedit că, L-carnitina ameliorează febra musculară după antrenament, la oamenii sănătoși și activi.

4. Ajustează fluxul sanguin

O caracteristică cheie a L-carnitinei este nu doar capacitatea de a arde mai multe grăsimi, dar și de a îmbunătăți fluxul sanguin la nivelul mușchilor. Un flux sanguin mai bun, înseamnă o mai bună furnizare de nutrienți și hormoni care sunt necesari în timpul antrenamentului.

Este eficientă în prevenirea bolilor, îmbunătățește activitatea creierului, reduce tensiunea arterială și procesele inflamatorii, asociate bolilor de inimă.

Alimente cu L-Carnitină

Cele mai mari concentrații de carnitină se găsesc în carnea roșie și produse lactate. Totuși, ea poate fi găsită în cantități reduse în nuci, semințe, legume și cereale.

Iată câteva surse de Carnitină: carne de vită, carne de curcan, carne de porc, piept de pui, brânzeturi, lapte, iaurt, pâine integrală, orez integral, ouă, avocado, soia, fasole, nuci etc.

Suplimentarea cu L-Carnitină

Pentru a ajuta la arderea grăsimilor și la performanța antrenamentelor tale de slăbire, recomandarea noastră este să folosești 2-3 grame de Carnitina pe zi:

  • Jumătate cam cu 90 de minute înainte de exerciții pentru a crește performanța
  • Jumătate la masa de după antrenament pentru a ajuta recuperarea și a reface rezervele

Respectiv, cu oricare masă a zilei în zilele fără antrenament.

Este Carnitina nocivă pentru organism?

Studiile au demonstrat că efectul său pentru sportivi dar și asupra persoanelor care suferă de deficiență de carnitină și alte boli aduce beneficii pentru organism. Aportul zilnic de L-carnitină, de până la 2 grame este sigur pentru majoritatea oamenilor și nu provoacă niciun fel de reacții adeverse.

Dacă se respectă doza recomandată de L-carnitină, acesta este sigură. Reacțiile adverse minime au fost raportate la administrarea a 3 g pe zi și au fost următoarele: greață, crampe, diaree sau miros corporal. L-carnitina crește fluxul sanguin și prin urmare, poate afecta persoanele cu risc de boli cardiovasculare. În plus, amplifică efectele medicamentelor administrate pentru subțierea sângelui. 

Dacă faceți parte din persoanele amintite, este mai bine să consultați un medic care să vă sfătuiească cum să utilizați L-carnitina ca supliment nutritiv.

Cine poate consuma L-Carnitină?

Cantitatea de carnitină din organism depinde în funcție de alimentația voastră și de procentul de carnitină din organism. Sportivii și persoanele cu un stil de viață activ obișnuiesc să-și completeze doza de L-carnitina, sub formă de supliment, deoarece le aduce beneficiile menționate mai sus. Faceți sport sau trebuie să eliminați kilogramele în plus? Suplimentarea carnitinei poate fi benefică pentru voi, însă este important să respectați doza recomandată.

Site Footer