Nutritia proteine

Iată 15 alimente cu care vă puteți completa aportul de proteine din meniul vostru

Vă doriți să consumați mai multe proteine la fiecare masă și să vă completați aportul zilnic, atunci vă prezentăm o listă de 18 alimente bogate în proteine și pe care le puteți include cu ușurință în alimentația voastră.

Pieptul de pui

Pieptul de pui este unul dintre cele mai populare alimente de origine animală pentru completarea proteinelor. Se recomandată să se consume fără piele, deoarece conține mai puține calorii. 100 g de piept de pui conține până la 31 g proteine.

Pieptul de curcan

Acesta are un conținut foarte scăzut de grăsimi și calorii, are un gust delicios și delicat și este bogat în vitamine și minerale. Conținutul de proteine la 100 g de carne crudă este de până la 22 g.

Ouă

Ouăle sunt extrem de hrănitoare și sunt una dintre cele mai bune surse de proteine naturale. În plus, acestea sunt bogate în vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Conțin vitaminele A, E, B5, B12, precum și fier, iod și fosfor. Un ou mai mare (de aprox. 50 g) conține până la 6 g de proteine.

Migdale

Migdalele sunt o sursă fantastică de antioxidanți, care sunt în mare parte concentrați în coaja lor. Din acest motiv, migdalele albe la care se îndepărtează coaja sunt mai puțin hrănitoare decât migdalele întregi. Migdalele sunt, de asemenea, printre cele mai bune surse de vitamina E din lume. Conțin o cantitate surprinzător de mare de proteine pentru 100 g, până la 21 g. Singurul lor dezavantaj este că nu pot fi consumate de persoanele care suferă de alergii la nuci.

Iaurt grecesc

Toate produsele lactate sunt bogate în proteine dar iaurtul grecesc este cea mai bună sursă. Acesta diferă de iaurtul obișnuit prin modul de procesare, în care din iaurt se elimină excesul de apă și lactoză. Iaurtul grecesc rămâne astfel cremos și conține mai puțini carbohidrați, zaharuri, dar mult mai multe proteine.

O porție mai mare de iaurt grecesc (170 g) conține până la 17 g de proteine. Când cumpărați aceste produse, încercați să le alegeți pe cele fără aromă, deoarece conțin mai puțin zahăr.

Lapte

Laptele este o sursă bună de proteine de  înaltă calitate și este bogat în calciu, fosfor și riboflavină (vitamina B2). De obicei, puteți găsi 3 tipuri de lapte de vacă în magazine, care diferă în ceea ce privește conținutul de grăsimi.

Dacă vă îngrijorează aportul de grăsimi, puteți alege lapte cu un conținut scăzut sau cu zero grăsimi. De exemplu, 100 ml de lapte cu un conținut de grăsimi de 1% conține aproximativ 3,4 g de proteine.

Carnea de vită

Carnea de vită conține o cantitate foarte mare de proteine dar contează ce fel de carne alegeți. În general carnea slabă de vită are o cantate mai mare de proteine decât una cu mai multă grăsime. Carnea slabă de vită în proporție de 85% carne și 15% grăsime conține la 100 g 26 g de proteine.

Tonul

Tonul este sărac în grăsimi și este o sursă bogată în grăsimi. O porție de ton de 100 g conține 28 g de proteine. Este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3.

Somon

Somonul este o sursă excelentă de proteine, care, în combinație cu grăsimile, oferă o senzație mai mare de sațietate. O cantitate de 100 g de somon, oferă corpului 20 g de proteine.

Fasolea neagră

Pe lângă faptul că este o sursă bună de fibre, fasolea neagră conține și o proporție mare de proteine. Are până la 20 g de proteine și 8,7 g de fibre la 100 g. De asemenea, este plină de fitochimicale, care acționează ca antioxidanți.

Arahide

Arahidele sunt bogate în proteine, fibre și magneziu. Prin urmare, nu este de mirare că sunt considerate cea mai populară gustare sănătoasă.

100 g de arahide pure neprăjite conțin 25,8 g de proteine și 567 de calorii. În schimb, untul de arahide 100% conține până la 602 kcal la 100 g, dar și 28,9 g de proteine.

Tofu

Tofu este, de asemenea, o sursă bună de proteine vegane, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. Este și o sursă bogată de fier, calciu, mangan, fosfor, magneziu, cupru, zinc și vitamina B1. Conține de la 8 g la 17 g de proteine la 100 g.

Lintea

Lintea are până la 9 g de proteine la 100 g. Avantajul leguminoaselor este faptul că și persoanele care suferă de boală celiacă le pot consuma.

Semințe de cânepă

Semințele de cânepă se caracterizează printr-un conținut ridicat de fibre și acizi grași omega-3 și omega-6. Și pe lângă toate acestea, 100 g de semințe de cânepă crude conțin până la 31,6 g proteine vegetale de înaltă calitate.

Semințe de chia

Semințele de chia conțin și o cantitate excepțională de proteine vegetale. 100 g semințe de chia conțin până la 20 g proteine, ceea ce este mult mai mult decât la majoritatea plantelor. Prin urmare, acestea sunt un aliment ideal pentru persoanele, care nu consumă produse de origine animală.

Nu uitați

Proteinele susțin pierderea în greutate. Consumul de proteine reduce nivelul grelinei „hormonul foamei” și stimulează producția de hormoni, care induc starea de sațietate.

Site Footer