Leucina un aminoacid BCAA esential

Șase beneficii esențiale ale utilizării leucinei

Ce este leucina?

Leucina este un aminoacid esențial și nu poate fi produs de organismul uman. În total avem 9 aminoacizi esențiali, iar leucina este unul dintre cei mai importanți, de aceea este necesar să îl obținem din alimentație sau din suplimente.

Leucina face parte din BCAA, aminoacizi cu catenă ramificată. Este vorba de cei trei aminoacizi leucina, izoleucina și valina, care se descompun în mușchi și nu în ficat. BCAA ajută la creșterea producției de energie și sinteza mușchilor în timpul antrenamentelor. 

Leucina este considerată principalul și cel mai important aminoacid BCAA pentru numeroasele beneficii pe care le oferă organismului. Leucina este foarte apreciată pentru capacitatea sa de a contribui la formarea masei musculare și pentru activarea proteinei cunoscută și sub denumirea de mTOR, care declanșează sinteza proteinelor musculare. Bineînțeles că și izoleucina și valina ajută la activarea proteinei mTor, dar nu la fel de mult ca și leucina.

Leucina este clasificată în două forme, precum: 

  • L-leucina – vaianta naturală a aminoacidului leucină, care se găsește în proteinele din organism și cel mai des se folosește ca supliment nutritiv;
  • D-leucina – este forma L-leucinei care se produce în laborator și este folosită pentru prepararea suplimentelor nutritive.

Printre beneficiile leucinei includem și reducerea grăsimii corporale, îmbunătățirea refacerii musculare sau o mai bună performanță fizică. Despre beneficiile leucinei vom scrie în cele ce urmează. 

6 beneficii ale utilizării leucinei

1. Contribuie la creșterea masei musculare

Leucina este un aminoacid esențial care contribuie la sinteza proteinelor și prin urmare declanșează creșterea mușchilor după antrenament.

MTOR funcționează ca un senzor al energiei și a substanțelor nutritive din aminoacizii disponibili, și anume leucina, care la rândul său declanșează sinteza proteinelor. Activarea proteinei mTOR este crucială pentru creșterea mușchilor scheletici.

Rezultatele au arătat că o doză de 6,25 g de proteine din zer whey împreună cu o doză ridicată de 5 g leucină au fost mult mai anabolice decât doza similară a proteinei cu un raport mai mic de leucină (3g). În plus, această doză a fost eficientă pentru creșterea sintezei proteinelor la fel ca și doza ridicată de proteine 25 g. De aici rezultă că doza ridicată de leucină poate compensa doza optimă de proteine în timp ce sinteza proteinelor va fi la fel de intensivă.

2. Ajută la reducerea grăsimii corporale

Dacă vreți să vă formați masa musculară și de asemenea să scăpați și de colăceii din jurul abdomenului, atunci leucina este cea mai bună alegere. Câteva studii au confirmat faptul că leucina are un efect puternic asupra reducerii grăsimii coporale.

3. Îmbunătățește performanța în timpul sportului

Nu doar bodybuilderi, dar și cei care practică atletism sau sportivii începători știu să profite de efectele leucinei. Aceasta crește performanța fizică la un nivel mai ridicat și în timpul activității aerobe.

4. Susține regenerarea masei musculare

Febra musculară este consecința dureroasă a unui antrenament bun. Dar după o activitate sportivă intensă mușchii distruși vă pot scoate pentru câteva zile din rutina antrenamentelor. Atunci este bine să apelați la leucină. Dacă deja utilizați leucina nu trebuie să vă îngrijorați că nu vi se îndeplinesc obectivele voastre fitness.

5. Stabilizează nivelul zahărului din sânge

Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge poate induce stări de oboseală, pierderea semnificativă a greutății corporale și senzația crescută de sete. Glicemia ridicată, netratată la timp, poate avea consecințe foarte grave precum afectarea sistemului nervos, probleme renale sau diferite infecții la nivelul pielii. 

Leucina poate fi utilă pentru menținerea nivelului stabil de zahăr în sânge.

6. Previne pierderea masei musculare la persoanele în vârstă

În timpul procesului de îmbătrânire apar o serie de schimbări în organismul uman. Deteriorarea treptată a mușchilor scheletici, numită și sarcopenie, este unul dintre cele mai semnificative simptome ale vârstei înaintate. Această afecțiune poate provoca stări de slăbiciune și rezistență redusă, ceea ce duce la scăderea activității fizice. 

Tocmai leucina ajută la încetinirea leziunilor musculare și astfel reduce simptomele de îmbătrânire menționate.

Surse de leucină

Pentru a obține efectele menționate ale leucinei, este important să vedem de unde o putem obține. Leucina se găsește în mod natural în alimentele obișnuite, deoarece este o parte integrantă a unei diete bogate în proteine.

Produse Cantitatea de leucină la 100 g
Proteina din zer whey 10 – 12 g
Proteina din soia 7,5 – 8,5 g
Boabe de soia 2,87 g
Carne de vită 1,76 g
Arahide 1,67 g
Somon 1,62 g
Migdale 1,49 g
Piept de pui 1,48 g
Ouă 1,4 g
Linte 0,65 g
Năut 0,63 g

Doza zilnică de leucină

Doza optimă de leucină variază între 2000 – 5000 mg pe zi. Leucina ar trebui consumată pe stomacul gol sau în timpul mesei atunci când alimentele au o proporție scăzută de proteine și prin urmare, mai puțină leucină.

Site Footer